1. gezondheidsproblemen bij alle leeftijdsgroepen. 90 % van de gezondheidsproblemen worden door huisartsen adequaat behandeld. Huisartsen hebben een grondige opleiding gehad en voldoende ervaring opgebouwd om zowel kinderen, volwassenen als bejaarden te behandelen.

2. gezondheidsproblemen op verlerlei domeinen: infectieziekten (niet alleen griep en verkoudheden, maar ook de meeste virale en bacteriële infecties), aandoeningen van neus, keel, oren, ogen, hart, longen, maag-, lever- en darmaandoeningen, nier- en blaasziekten, gynaecologische problemen, erectiestoornissen, prostaatproblemen, aandoeningen van het zenuwstelsel, problemen van het bewegingsstelsel, vele andere lichamelijke aandoeningen, enz…

3. psychologische en psychosociale problematiek, behandeling van depressie en angststoornissen

4. preventiebeleid in samenwerking met kind- en gezin, preventie in verband met vaccinaties, preventie voor prostaat-, baarmoeder- en borstkanker, voorzorgsmaatrgelen in verband met sexuele overdraagbare ziekten (HIV en dgl.), ook preventie in verband met reizen naar risicovolle gebieden, enz…

5. verwijzing naar de tweede lijn, indien nodig. Specialistische hulp kan noodzakelijk zijn, uw huisarts kan u helpen om de beste oplossing te vinden, zowel voor kinderen als voor volwassenen, als ouderen. Een verkoudheid bij een kind hoeft niet bij een specialist te worden behandeld, suikerziekte kan goed door een huisarts worden opgevolgd.

6. Uw huisarts is er ook voor terminale zorg en palliatieve begeleiding. In die levensepisode is de zorg door de huisarts zelfs gratis. Hij zorgt ook voor de coördinatie met de diensten van verpleegkunde en palliatieve zorgen.

7. Uw huisarts werkt ook samen met andere eerstelijnswerkers: verpleegsters, kinesisten, logopedisten, diëtisten, apothekers, tandartsen, ..

8. Uw huisarts helpt u ook in de administratieve rompslomp naar ziekenfonds en overheid.